Nasza oferta

one coffee palona w piecu

Chcąc zapewnić państwu najwyższą jakość naszych produktów wypalamy kawę z najlepszych jakościowo surowców. Współpracujemy również z palarnią, która wypala kawę starą, rzemieślniczą metodą, czyli w piecach opalanych drewnem dębowym.
Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie w Zgierzu lub przez Internet.

Zapraszamy również do spróbowania naszych produktów premium. Specjalnie dla Państwa wzbogacamy naszą ofertę o coraz to nowsze produkty. Tym razem zapraszamy na ziarna kakaowca. Na prawdę są warte grzechu.

  • Arabica
  • Robusta
  • Liberica
  • Excelsa
  • Arabusta

Rodzaje kawy według gatunku

Kawa Arabica (uprawiana w krajach arabskich i Indiach) stanowi około 2/3 produkcji kawy na świecie, a przy tym osiąga najwyższą jakość. Drugą w kolejności pod względem produkcji na świecie jest kawa Robusta (uprawiana w Azji i Afryce), która zajmuje około 30% rynku. Kawami niszowymi są kawy Liberica, Excelsa i Arabusta, których udział w rynku to zaledwie po 1%.

Kawa Arabica

Coffea Arabica to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy, pochodzący z Etiopii, a uprawiany na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach i Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze oraz Karaibach. Ziarna Arabiki są podłużne, zielonkawe i mają jasną, prostą bruzdę. Zawierają niewielką ilość kofeiny, bo tylko między 1% a 1,7%, jednakże ich smak po zmieleniu i zaparzeniu jest znakomity. Napar jest łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny), niekiedy z aksamitnym czekoladowym posmakiem.

Kawa Robusta

Robusta, którą odkryto dopiero w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż Arabika. Jest gatunkiem bardziej odpornym na warunki klimatyczne, można ją więc uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Rośnie m.in. w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Ziarna Robusty mają żółto-zielono-brązową barwę. Są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren Arabiki. Jej smak jest bardziej zdecydowany, ostrzejszy. Jest także bardziej gorzka i zawiera więcej kofeiny – od 2% do 4%. Na świecie jest tylko kilka odmian Robusty. Ta o najwyższej jakości uprawiana jest w Ugandzie i Zairze i doskonale nadaje się do produkcji wybornego cappuccino.

Kawa Zielona

Zielona kawa, to zwykła kawa, której ziarna nie zostały poddane procesowi palenia, jest więc tow pełni naturalny i znany od lat środek. Tak więc, jeżeli masz w zwyczaju wypić sobie „małą czarną” i nie powoduje to skutków ubocznych, zielona kawa również nie powinna. Łagodny smak niepalonej kawy zyskał swoich zwolenników na całym świecie, a niektóre znane kawiarnie wzbogacają o nią swoje menu. Należy zaznaczyć jednak, że aromat nie będzie odpowiadać każdemu. Niektórzy nie mogą się przyzwyczaić do charakterystycznego posmaku i wybierają neutralne smakowo tabletki z ekstraktem.