Drzewo Kawowiec
Kawowiec cenny jako złoto. Jest to drzewo wiecznie zielone o wysokości 3-6 metrów wymagające gorącego klimatu i żyznej gleby.
Kawa Arabica
Kawa Arabica stanowi 2/3 produkcji kawy na świecie, a przy tym osiąga najwyższą jakość.
Coffea Arabica to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy, pochodzący z Etiopii, a uprawiany na wyżynach Brazylii i Kolumbii, w Indiach i Afryce Równikowej, na Jawie, Sumatrze oraz Karaibach. Ziarna Arabiki są podłużne, zielonkawe i mają jasną, prostą bruzdę. Zawierają niewielką ilość kofeiny, bo tylko między 1 a 1,7%, jednakże ich smak po zmieleniu i zaparzeniu jest znakomity. Napar jest łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny), niekiedy z aksamitnym czekoladowym posmakiem.
Suszenie i obróbka czerwonych kuleczek kawy.
Polega na dwóch sposobach, suszenie ziaren w łupinie na słońcu i łuskanie ziaren maszynowo. Druga metoda to moczenie i mechaniczne usuwanie łupinki , a następnie oddzielanie na sitach łusek od ziaren.